Radio Nacka startade sändningarna 1986 och hade många ideella medarbetare och ett tiotal föreningar representerade redan från början. Tre av föreningarna, Nacka, Saltsjöbaden och Boo Församlingar bidrog till ett startkapital till närradioföreningens studiobygge och teknikinköp. Den som ledde och drev igenom att det skulle finnas en närradio på orten var Hans Börge Ljung som också var ordförande i föreningen i många år.

1986 sände Radio Nacka en programslinga på veckodagarna och direktsändningar på kvällar och helger. Det fanns till exempel en kvarts morgonandakt att lyssna till på morgonen från Nacka församling, Radio Liberal (fp) som sände trekvart på tisdagarna tätt följt av Eriks Timme (m). På lördagarna hade Radio sNacka (s) ett långt program. Bibeln Talar, Radio Karolinska, Miljökvarten med Ossian från Nacka Kommun, Turkiska föreningen och Runes Rundgång, Tollare Folkhögskola.
1988 sände vi valvaka för första gången och 1990 Sommarradio.

Under 90talet ändrades sändningarnas utformning för Radio Nacka. Dels beroende på ändrade regler för närradion och dels beroende på önskemål från medlemsföreningarna i närradioföreningen. Det hade tidigare inte varit tillåtet att bilda en förening ”i radiosändande syfte” men det kunde vi göra nu. Eftersom det var samma personer som arbetade ideellt med tekniken för nästan alla sändningarna (och några även vid mikrofonerna) så bildades Radioföreningen Nacka av de radiointresserade som höll till och jobbade ideellt i studion.

Det utvecklades till det sätt att sända som vi har idag och vårt format ; Radio Nacka – en talradiostation med lokalt och kulturellt innehåll.

Den som vill är välkommen att höra av sig till Radioföreningen Nacka för att jobba ideellt med till exempel att spela in och redigera program. Maila radionacka@radionacka.se

Radio Nacka sänder dygnet runt över frekvensen 99,9 MHz och här, på webbplatsen strömmas sändningarna. Du kommer också att hitta egenproducerade program om ett tag, i arkivet.

Radioföreningen Nacka gör program och hjälper den förening, församling eller politiskt parti (t ex) som är medlem i Radio Nacka att spela in informationsprogram om verksamheten. Det kan vara ett partiprogram, personporträtt, en kort informationstext eller terminens evenmangskalender. För en årlig avgift får man göra ett 5 till 15 minuters program 4 gånger per år.

Radio Nacka har ca 20 medlemsföreningar idag och de flesta spelar in ett program på våren och ett på hösten med evenemangstips. Vill du vara med och jobba ideellt i Radioföreningen och göra program med våra trevliga medlemsföreningar så är du välkommen! Maila radionacka[at]radionacka.se och berätta om dig själv och varför du gillar radio, lite av vad du gjort tidigare och vad du skulle vilja göra.

På vår frekvens sänder vi också Nackaboken, årsboken från Nacka kommun som utgavs mellan 1963 och 2008. Den innehåller lokalhistoria och finns inläst som talbok och har tidigare utgjort en stor del av  sändningarna eftersom vi inte spelar musik, (annan än STIMfri) av ekonomiska skäl.

Du kan också höra reportage, information från medlemmar, kultur och litteratur om Nacka och varje månad sänder vi direkt från kommunfullmäktiges sammanträden.
Vi har inte rättighet att kopiera stycken ur Nackaböckerna och kan därför inte heller sälja dessa program till lyssnare.